همشهری آنلاین: مجله فارن افرز آمریکا، در گزارشی تحلیلی نوشته است که برخلاف تصور تل آویو، این حماس است که در میدان جنگ غزه به پیروزی رسیده است. در این گزارش آمده است:
اسرائیل پس از ۹ ماه جنگ هوایی و زمینی خود در غزه، نه حماس را شکست داده و نه در آستانه شکست حماس است. برعکس، حماس قوی تر از قبل از آغاز جنگ علیه غزه شده است. علت اصلی شکست استراتژی اسرائیل در غزه، شکست تاکتیکها یا محدودیتهای سیاسی و نظامی نیست، بلکه اسرائیل در درک همه جانبه و آشکار منابع قدرت حماس شکست خورد. در واقع اسرائیل نتوانست متوجه شود که کشتار و ویرانی که در غزه به راه انداخته است، تنها به افزایش قدرت جنبش حماس منجر خواهد شد. جنبش حماس علیرغم خسارات فراوانی که دیده است، اما همچنان مناطق وسیعی از غزه، از جمله مناطقی که اکنون غیرنظامیان در نوار غزه در آن متمرکز شدهاند، کنترل میکند و به راحتی می تواند به مناطقی که قبلاً توسط نیروهای اسرائیلی پاکسازی شده بود، بازگردد.
فارن افرز در ادامه می افزاید: ارزیابی اخیر اسرائیل هم تأیید می کند که حماس اکنون تعداد بیشتری از جنگجویان در مناطق شمالی غزه نسبت به رفح در جنوب دارد. حماس در حال حاضر در حال جنگ چریکی است که شامل کمین ها و بمب های دست ساز (اغلب از مهمات منفجر نشده یا سلاح های متعلق به ارتش اسرائیل) است و این جنگ ممکن است حداقل تا پایان سال ۲۰۲۴ ادامه یابد. حماس هنوز می تواند به اسرائیل حمله کند و بیش از ۸۰ درصد از شبکه تونل های زیرزمینی آن همچنان برای برنامه ریزی و ذخیره تسلیحات، فرار از دید اسرائیل و برای تصرف و حملات قابل استفاده است. بسیاری از اعضای کادر رهبری ارشد حماس در غزه دست نخورده باقی مانده است. حمله سریع اسرائیل در پاییز جای خود را به یک جنگ فرسایشی سخت داده که حماس را قادر میسازد تا به اسرائیلی ها حمله کند، حتی اگر ارتش اسرائیل به عملیات خود در جنوب غزه ادامه دهد.
گزارش فارن افرز می افزاید:
قدرت جنبشی مانند حماس از عوامل مادی معمولی که تحلیلگران برای قضاوت درباره قدرت کشورها از آن استفاده می کنند، مانند اندازه اقتصاد، توسعه فناوری ارتش ها، میزان نیروهای خارجی ناشی نمی شود. بلکه مهم ترین منبع این جنبش ها توانایی جذب نیرو است، به ویژه توانایی آن در جذب نسل های جدیدی از مبارزان و عواملی که کارزارهای مرگبار انجام می دهند و مایل به جان باختن در راه اهداف خود هستند. دلیل این توانایی حماس برای جذب نیرو ریشه در یک عامل دارد: حجم و شدت حمایتی که حماس از جامعه فلسطینی می گیرد. جنگ وحشتناک اسرائیل علیه ساکنان غزه اثر بازدارندگی قابل توجهی در میان فلسطینی ها نداشته و نتوانسته حمایت فلسطینی ها را از حملات مسلحانه علیه شهروندان اسرائیلی و حمایت از حماس کم کند.
در پایان این گزارش آمده است:
زمان آن فرا رسیده است، پس از ۹ ماه جنگ سخت، واقعیت تلخ را بپذیریم: روش نظامی به تنهایی حماس را شکست نخواهد داد، زیرا حماس بیش از مجموع تعداد جنگجویان فعلی، نیروی بالقوه دارد. حماس یک جنبش سیاسی و اجتماعی است که در آستانه شکست نیست و به این زودی ها ناپدید نخواهد شد.
نظر شما